για &

Λαγκάδια

Για όσους αναζητούν μία ισορροπία ανάμεσα στη ζωή ενός παραδοσιακού - γραφικού χωριού κοντά στην Αθήνα και ενός τουριστικού προορισμού, τα Λαγκάδια αποτελούν ιδανική επιλογή. 

 

Άνθη της Πέτρας - Gileri eco & design residences

Άνθη της Πέτρας

Οι Λαγκαδινοί μάστορες της πέτρας, δε θα μπορούσαν παρά να μην είχαν αφήσει στο τόπο τους κτίρια - στολίδια που σήμερα είναι ανακηρυγμένα ως νεότερα μνημεία όπως, το Γυμνάσιο - Λύκειο Λαγκαδιών (φωτο) και η εκκλησία των Ταξιαρχών, στο κεντρικό δρόμο.

Η οικία των Δεληγιαννέων και η εκκλησία του Αη' Γιάννη απέναντι, καθώς και το αρχοντικό των Ρηγοπουλέων στον επάνω μαχαλά. Αλλά και άλλα εξίσου αξιόλογα παραδοσιακά πετρόκτιστα κτίρια, που παρ’ ότι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς προστασίας, δεν υπολείπονται σε ομορφιά.

 - Gileri eco & design residences
Στο κάτω μαχαλά,  διασώζονται σήμερα περισσότερα κτίρια (ή και χαλάσματα) ως ενιαίο οικιστικό σύνολο με κάποια από αυτά να ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη μορφολογία τους ή εντυπωσιακά επί μέρους σημεία τους. Απλές κατοικίες, παλιά εμπορικά & εργαστήρια, δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα, προσομοιάζουν με ένα υπαίθριο μουσείο, με τις μικρές για τα δεδομένα του χωριού, υψομετρικές διαφορές, να διευκολύνουν την περιήγηση.

Εμείς απλά τοποθετήσαμε κάποια από αυτά τα τοπόσημα σε ένα χάρτη, περισσότερο για να σας δώσουμε το κίνητρο να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.


Αγορά - Gileri eco & design residences

Αγορά

Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία του. Μια πλατεία με πλατάνια και Θέα σε καταπράσινο βουνό. Από το πρώην δημοτικό ξενοδοχείο μέχρι την εκκλησία των ταξιαρχών (400μ), υπάρχουν τα καταστήματα που μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες ενός επισκέπτη: Καφενείο, café, bar, μπακαλό-καφενειο, εστιατόριο, κουτούκι, ταβέρνα, mini market, μαγαζιά με είδη δώρων και παραδοσιακών προϊόντων αλλά και σύγχρονης μόδας.

Tο χωριό διαθέτει επίσης ΑΤΜ και ΚΕΠ.

Ιστορία
Όπως ολόκληρη η Γορτυνία, τα Λαγκάδια άκμασαν κατά τον 18ο -19ο αιώνα. Την δεκαετία του 1890 έφτασαν μάλιστα, να είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας μετά την Τρίπολη με πληθυσμό σχεδόν 7.000 κατοίκους. Παρήκμασαν με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (από τα μέσα 20ου αιώνα) και το φαινόμενο της αστυφιλίας που παρατηρήθηκε σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, και φυσικά καθώς επίσης και εξαιτίας της εξωτερικής  μετανάστευσης την ίδια περίπου περίοδο.


Τα Λαγκάδια αποτελούν την ιδιαίτερη πατρίδα του Κανέλου Δεληγγιάνη, του Καραβόγγιανη, του Δημήτριου Δημητρακόπουλου - Βόγκιζα, αλλά και του Νίκου Πλουμπίδη.


Check Rates
ESPA