για &

» Blog

Ορεινή Αρκαδία με παιδιά

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες όλες τις εποχές του χρόνου



Όταν λέμε Ορεινή Αρκαδία συνήθως εννοούμε τα χωριά της Γορτυνίας που απλώνονται γύρω από το Μαίναλο. Υπάρχει όμως και η Ορεινή Αρκαδία γύρω από τον Πάρνωνα, αλλά δεν είναι το θέμα μας εδώ.

 

Στη ουσία μιλάμε για ένα σύμπλεγμα όμορφων ορεινών χωριών, κυρίως παραδοσιακών, που συνδυάζουν μια πλούσια παράδοση με πολλά και σημαντικά σημεία και μνημεία τόσο αρχιτεκτονικού όσο και ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

Μέσα σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, η οποία όχι τυχαία γέννησε τους μύθους του Πάνα και των Μαινάλιων νυμφών στην αρχαιότητα. Ενώ υμνήθηκε από τους ρομαντικούς ποιητές κατά την αναγέννηση.

 

Οι σχετικά μικρές σε χρόνο αλλά πλούσιες σε τοπία αποστάσεις, ανάμεσα στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων επιτρέπουν την εξερεύνησή της ακόμα και με μικρά παιδιά.

 

Σπήλαιο Κάψια


Σπήλαιο Κάψια

 

Ερχόμενοι από Αθήνα, 32km από τα διόδια της Νεστάνης βρίσκεται το σπήλαιο Κάψια, στο ομώνυμο χωριό. Κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Όπως στα περισσότερα σπήλαια, στη τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται και η ξενάγηση.

 


Παλιοί Νερόμυλοι και γεφύρι στον Μυλάοντα ποταμό.


Δύο χιλιόμετρα μετά την τελευταία (τρίτη) είσοδο της Βυτίνας, θα βγούμε στην έξοδο για Μεθύδριο και θα παρκάρουμε στο τέλος της ημικυκλικής παράκαμψης. Απέναντί μας (δηλαδή εδώ) θα δούμε στην άκρη του δρόμου ένα από τα κλασικά ενημερωτικά κιόσκια της δασικής υπηρεσίες για τα μονοπάτια της περιοχής. Καλυμμένο συνήθως από χόρτα δυστυχώς.

 

Είμαστε στη πεζοπορική διαδρομή 4: Ελάτη - Βυτίνα του mainalon trail. Το ποταμάκι που βλέπουμε είναι ο Μυλάοντας και λίγο αργότερα, μέσα σε ψηλή παρόχθια βλάστηση πλάτανων θα συναντήσουμε διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων και λίγο παρακάτω ένα τοξωτό γεφύρι στη θέση Ζαρζί.  Είναι ο παλιός μουλαρόδρομο της Βυτίνας. Οι μικρές υψομετρικές διαφορές και η κοντινή του απόσταση από το δρόμο, το καθιστούν ιδανική βόλτα για μικρά παιδιά και όσους δεν αντέχουν και πολύ το περπάτημα.

 

Ζωωδόχος πηγή στην Ελάτη

 


 

Εναλλακτικά αν τα παιδιά είναι μικρότερα ή ο καιρός δεν το επιτρέπει ή αν δεν θέλετε ήπια πεζοπορία, μπορείτε στην επόμενη διασταύρωση να περάσατε  την Ελάτη και να σταματήσετε στην Τρανή Βρύση με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, μετά την Ελάτη. Το σημείο προσφέρεται για πικ νικ και για επίσκεψη στον Μυλάοντα που κυλάει ήσυχα πίσω από την εκκλησία μέσα ένα καταπληκτικό δάσος.

Το Horse Riding Elati είναι στην είσοδο του χωριού και μάλλον δύσκολα να το προσπεράσατε, χωρίς να το δείτε.

Από τη διασταύρωση της εθνικής οδού, τα Λαγκάδια όπου είναι και η βάση μας, απέχουν μόλις 20 λεπτά. Για το τι μπορείτε να κάνετε με παιδί στα Λαγκάδια έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ.


Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης



Από τα must seen της περιοχής είναι το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Σύμφωνα με την περιγραφή του, «προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου».

 

Κατά τη γνώμη μας, κυρίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας (δημοτικού)  δίνει μία καλή αίσθηση της εποχής ακμής και οικοδόμησης της Ορεινής Αρκαδίας, μέχρι τον 19ου αιώνα δηλαδή. Αποτελεί μία ευκαιρία να αντιληφθούν πως οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια, «έχτιζαν με ότι είχαν». Στη Δημητσάνα με το νερό, στη Στεμνίτσα την Αργυροχρυσοχοία, στα Λαγκάδια την τέχνη της Πέτρας κοκ. 



Αγρόκτημα "τα Παπάκια"

 

 

Τελευταία αφήσαμε τα "Παπάκια" έξω από τη Μεγαλόπολη, που ούτε πολύ κοντά είναι (περίπου 1 ώρα) ούτε Ορεινή Αρκαδία είναι ακριβώς. Είναι όμως καταπληκτικά για όλη την οικογένεια και ίσως αποτελεί ένα καλό λόγο για μια παράκαμψη κατά την επιστροφή. Μέσα σε μία μεγάλη έκταση τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή  και να ταΐσουν ένα σωρό ζωάκια και να παίξουν σε μια από τις καλύτερες παιδικές χαρές της Πελοποννήσου.

 

Οι επιλογές σε καφέ και φαγητό που προσφέρονται είναι αξιόλογες και αποτελούν το μόνο έσοδο του κτήματος / έξοδο της οικογένειας.




Check Rates
ESPA