Καλλιεργούμενο σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, με καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες μπόρες, ψύχος και χιόνια, το Μοσχοφίλερο δίνει κρασιά λευκά και ροζέ, ενώ είναι τεράστια η συμβολή του και στα αφρώδη.
Το Μοσχοφίλερο είναι μία γηγενής, αρωματική, ζωηρή ποικιλία που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ποικιλίες της ελληνικής οινοπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, έχει επιλεγεί μαζί με το Ξινόμαυρο Νάουσας, το Ασύρτικο Σαντορίνης και το Αγιωργίτικο Νεμέας, ως μία από τις τέσσερις ποικιλίες - πρεσβευτές των ελληνικών οίνων στο εξωτερικό.
Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία. Οινοτουρισμός στην Αρκαδία πρακτικά σημαίνει οινοτουρισμός στη Μαντίνεια.
Οι οινοποιοί της περιοχής πειραματίζονται συνεχώς όχι μόνο σε νέες τεχνικές οινοποίησης και πειραματικές μικροοινοποιήσεις άλλων ελληνικών ποικιλιών αλλά και σε πειραματικές φυτεύσεις και καλλιέργειες διαφόρων υποκείμενων της αμπέλου. Τα δε κρασιά που παράγουν αποσπούν διεθνή βραβεία και αναγνώριση, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους να εξάγεται.
Έχοντας επισκεφθεί οι ίδιοι μερικά από τα οινοποιεία της περιοχής, από τα οποία δυστυχώς λίγα είναι σήμερα επί της ουσίας επισκέψιμα, έχουμε επιλέξει και συνεργαζόμαστε με το Οινοποιείο Καλόγρη στα Κάψια ως αυτό που αξίζει να κάνετε μία στάση ερχόμενοι σε εμάς. Στάση που συνδυάζεται ιδανικά με επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια, στο ίδιο χωριό. Πολύ κοντά και τα δύο επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου. Επίσης ξεχωρίζουμε το κτήμα Τρουπή και το Οινοποιείο Μορόπουλου ανάμεσα στα άλλα.
Επισκεπτόμενοι, ίσως για πρώτη φορά, ένα οποιοδήποτε επισκέψιμο οινοποιείο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία εισαγωγή στην επιστήμη της οινοποίησης. Ο οινοποιός θα έχει την ευκαιρία να σας εξηγήσει πως ο καιρός και το κλίμα στα διάφορα στάδια παραγωγής του κρασιού επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και να διαπιστώσετε που οφείλονται τα τόσα διαφορετικά αρώματα και οι γεύσεις που μπορεί να προσφέρει ένα καλό κρασί.
Σε ένα ουσιαστικά επισκέψιμο οινοποιείο η δοκιμή των κρασιών, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από μεζέδες της γαστρονομικής παράδοσης της εκάστοτε περιοχής.
Φυσικά η σύνδεση της περιοχής με την αμπελουργία και την οινοποίηση δεν είναι πρόσφατες. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της οικογένειας Παπανικολάου η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα ονειρεύονται να μεταμορφώσουν την Αρκαδία στη Καμπανία της Ανατολής. Το όραμά τους βασιζόταν στην απόλυτη ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία, με το οροπέδιο της Μαντινείας, σε ότι αφορά στη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο, αλλά και την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.
Η οικογένεια πέτυχε από το 1885 έως το 1935 να παράγει σαμπάνια εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσει χρυσά βραβεία στις Παγκόσμιες Εκθέσεις της εποχής και να καταγράψουν στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό την Τεγέα ως τον «τόπο παραγωγής αφρώδους οίνου εφάμιλλου των γαλλικών», όπως μαθαίνουμε στο ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής».